Головна » 2015 » Січень » 30 » Понад Крутами вічність у сурми сурмить
16:52
Понад Крутами вічність у сурми сурмить

     28-29 січня в Білопільській спеціалізованій школі І-ІІІ ступенів № 1 пройшли заходи, присвячені вшануванню пам’яті героїв Крут.

     Особливістю бою під Крутами є те, що в ньому на захист Української Народної Республіки добровільно стали київські студенти, гімназисти та юнаки військової школи супроти ворога, який мав багаторазову чисельну перевагу. Майже 100 років по тому їх подвиг патріотів повторили Герої Небесної Сотні.

      У нашому навчальному закладі було організовано змістовні заходи щодо вшанування жертв Крут. Учні 10-го класу переглянули відеоролик «Памя’ті героїв Крут», обмінялися думками про роль молоді в житті своєї держави.

     Учасники історико-краєзнавчого гуртка  «Слобожани» під керівництвом Семенченко Світлани Михайлівни випустили стінгазету, присвячену 97-річниці цієї трагічної дати.

     28 січня учні 6-Б класу провели відкритий виховний захід на  тему «І слава їх встає не вмерши…». Перед цим учні опрацювали відповідну літературу в шкільній бібліотеці та за допомогою завідуючої бібліотеки Мироненко Ольги Іванівни оформили виставку книг «Герої  Крут у пам’яті людській”.  Для проведення відкритого заходу діти обрали два відеоролики, які їх вразили найбільше: «Рабів до раю не пускають» та «Ніколи не плач».  Крім цього, на підготовчому етапі шестикласники створили в кабінеті історії виставку плакатів «Хто загинув за свободу – буде вічно жити».  

  

 

 

 

 

 

 

     Учасники заходу побачили урочисто оформлену класну кімнату, зокрема національну символіку, зелену гірлянду з гілками калини, плакати, ілюстрації, написи, що свідчать про історичні події в Україні. Особливу увагу присутніх привернули ілюстрації: «Урочисте перепоховання студентів у Києві 19 березня 1918 року»; «Символічна могила й дерев’яний хрест крутян на Аскольдовій могилі в Києві»; «Акція пам’яті Героїв Крут, 29 січня 2011, Крути»; «Монумент битви під Крутами 1918 р.»; «Могила бійців на Лук’янівському цвинтарі».  У центрі на вишитому рушнику – хліб і запалена свіча. Музичною темою  заходу було використано «Реквієм» Моцарта. А на завершення заходу прозвучав Державний гімн України, який  з особливим трепетом виконали всі присутні.

     Епіграфом  було обрано поетичні рядки нашого геніального земляка О.Олеся про загиблих лицарів-героїв, а наприкінці пролунали слова:

                  Любіть Украну, як вірні сини,

                  Віддати життя їй готові,

                  Як юні сини, що життя віддали

                  Під Крутами всі,  як  герої.

Переглядів: 611 | Додав: Володимирівна | Рейтинг: 5.0/6
Всього коментарів: 0
avatar